United Pearls Trading
 English  Dutch  Français  Deutsch

Parelkwaliteit

Zoals diamant zijn 4 C's heeft, zo hebben ook parels hun criteria voor kwaliteit en prijs.

Parelglans

Glans, ook wel luster genoemd, is de hoeveelheid en kwaliteit van het licht dat wordt gereflecteerd door de oppervlakte, of net onder de oppervlakte, van een parel. De glans van parels van goede kwaliteit is scherp en helder. U hoort uw spiegelbeeld duidelijk te kunnen zien op de oppervlakte van een parel. Een parel die te wit, mat of krijtachtig is,  is van slechte kwaliteit.

Pareloppervlak

Hoe zuiverder het oppervlak van de parel, hoe waardevoller deze is. Hierbij moet u letten op vervormende plekjes, bobbels of barstjes op het oppervlak van een parel. Als deze er niet zijn, is de parel zuiver. Parels van de beste kwaliteit hebben een scherpe, spiegelachtige reflectie.

Parelvorm

De vorm van een parel is ook bepalend. Perfect rond en druppelvormig zijn het duurst, maar dat hoeft u niet altijd het mooist te vinden. Vooral in een snoer zijn barokke parels gewild: dat geeft een snoer meer 'karakter'.

Parelkleur

Parels komen in verschillende kleuren voor, van wit tot zwart en alle tinten daar tussenin. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen kleur en bijkleur. Sommige natuurlijk voorkomende kleuren zijn bijvoorbeeld wit, champagne, aqua, groen, goud en zwart. Binnen iedere kleurcategorie zijn er een aantal veel voorkomende bijkleuren, of subtiele variaties in het kleurenspel van het oppervlak. Het is een kwestie van smaak aan welke bijkleur u de voorkeur geeft, al passen rosé bijkleuren over het algemeen het beste op een lichte huid, terwijl crèmekleurige en goudtinten het mooist staan bij mensen met donkerdere huidskleur.

Parelgrootte

Parels worden gemeten volgens de diameter in millimeter. Kleine zaadparels kunnen kleiner zijn dan 1 mm, terwijl er Zuidzeeparels zijn gevonden van wel 20 mm. Als alle andere kwaliteitsfactoren gelijk zijn, bepaalt de grootte van een parel de waarde ervan. Pas een verschil van 1 millimeter in parelgrootte maakt een substantieel verschil in het voorkomen en de waarde ervan.

United Pearl Trading © 2012